Амбицията на читалище „Възраждане“ е да утвърди мястото си на културен и информационен център в съвременното социално-културно пространство. Основа на успешната работа е съчетаването на традицията със съвременните изисквания.

1. Библиотечна дейност-читалището разполага с библиотека с близо 18х. тома.Библиотеката е широко профилна-детска и ученическа литература и  учебни помагала,художествена литература, справочна литература и енциклопедични издания,техническа литература. Библиотечния фонд се обновява ежегодно с около 100-200 нови книги.Библиотеката разполага с компютър,скенер и копирна  машина.Свободен достъп до интернет.

2. Школи по изкуствата

2.1. Музикална школа
Музикалната школа има пет класа:
-Клас „Пиано”- музикален педагог-Нина Стоянова
-Клас „Пиано”- музикален педагог Валентин Цветанов
-Клас „Китара”-музикален педагог-Виктория Андреева
-Клас „Китара”-музикален педагог-Ангел Жеравински
-Клас „Китара”-музикален педагог Христо Нейчев
-Клас „Цигулка”-музикален педагог-Румяна Бахарова

2.2.1 Школа по изобразително изкуство
Ръководител Валентина Ялъмова

2.3.2. Детско театрално студио МЪХМАРОН - Ръководител –Ваня Лилова

През 2004 г. читалището успя да издаде ,макар и в ограничен тираж,книгата „История на Подуяне”.Тя се продава само в читалището -по време на Шопски събор –на преференциална цена
-в останалото време –на редовна цена.
Книгата е предназначена за ценители  и заинтересовани лица.В нея е разгледана историята на нашия квартал от енеолита до наши дни.Богато илюстрирана с цветни и черно бели снимки ,родови схеми ,стари карти и др.,  тя е увлекателно четиво за всеки съкварталец , а и не само за него.

2.4. Танцови школи,студия и състави
2.4.1. Детски танцов състав за народни танци „Пендари”
Ръководител-Георги Георгиев

2.4.2. Балетно студио за класически и модерен балет”Енерджи”
Ръководител-Нели Петрова

2.4.3.  Клуб за спортни и латино танци „Сириус”
Ръководител Елена Ляпева

2.5. Кино-фото клуб
Ръководител Борис Петров

3. Езикова школа
3.1. Школа по английски език за деца - Преподавател-Светлана Стоянова


4. Спортен клуб по художествена гимнастика
5. Детско театрално студио Джуниър-Ръководител  Ваня Лилова

6. Организация и провеждане на „Шопски събор”

Читалището организира и провежда ежегодно традиционния  фестивал на шопския фолклор-Шопски събор.В програмата се включват индивидуални и колективни изпълнители  на шопски танци, песни,музика и хумор.Съборът се провежда на Възнесение Господне-Спасов ден- вечерно или в съботен или неделен ден в първата десетдневка на месец юни-сутрин./Това е така заради подвижността в календара на църковния празник/

7. Музейна дейност

Читалището  разполага с етнографска сбирка.Ежегодно част от сбирката се експонира в изложба, която се открива в деня на Шопски събор и продължава да бъде отворена за посетители още 10 дни.Изложбите са тематични- облекло, бит, шопска шевица, фотоизложби за историята на Подуяне и т.н.

8. Издателска и разпространителска дейност.

9. Детски куклен театър-Ръководител Таня Гигова

10. Концертна и съпродуцентска дейност
Ежегодно  в Салона на читалището се провеждат множество концерти, театрални представления, годишни и класови продукции на всички школи и състави, в които се занимават над 180 деца, срещи и тържества. Салона и залите са отворени и  за всички външни продуценти, които искат да реализират свой проект в областта на културата , изкуствата и образованието, в полза на гражданите на квартала. Такъв например са Танцов клуб за народни танци за възрастни „Акцент”.

Реч при връчване на наградата „ За значим принос към българското общество“ за 2020 г. НЧ„Възраждане“

Събитието се състоя на 02.11.2021 г. в салона на читалището. Слово, с което се обосновава изборът на проф. Топалов, преглед на по-значимите му литературни произведения и позицията му за защита на българския национален интерес, произнесе председателят на читалището Росен Велчев.
изтегли от тук

Езикови курсове

uc varna 10Курсът по езикова култура в читалище „Възраждане“. Участниците  придобиват  умения за създаване и възприемане на различните текстове.

Музикална школа

Docs / SupportШколата предлага обучение по пиано, китара, цигулка и солфеж.

Народни танци за възрастни

420514 357934030967014 109919213 nКлуб „Акцент” е танцова група, в която любители танцьори изучават български народни хорà и ръченици. Всеки е добре дошъл!

Нагоре