Амбицията на читалище „Възраждане“ е да утвърди мястото си на културен и информационен център в съвременното социално-културно пространство. Основа на успешната работа е съчетаването на традицията със съвременните изисквания.

Читалището е основано през 1928г. Сградата в която то осъществява своята дейност е построена през 60-те години на  миналия век. Тя е разположена в малък парк между улиците Черковна и Подуенска в непосредствена близост до църквата "Света Богородица".

Сградата разполага с голям салон със сцена и 200 места, в който се предлагат продуктите и концертите на школите и съставите на читалището. Библиотеката разполага със 19000 тома литература - художествена, справочна, ученически помагала, литература изучавана извън училище и др. За библиотеката за читателите са инсталирани компютър, скенер, лазерен принтер. Има интернет за всички, които ползват услугите на мрежата.

Освен големия салон, читалището разполага и с малък салон за репетициите на танцовите школи и състави и 3 по малки зали за осъществяване на другите видове дейности като изучаване на чужди езици, китара, пиано и др. Всички художествени ръководители и преподаватели са висококвалифицирани  и всеотдайни във своята работа.

Читалището издаде книга "История на Подуене" - от древността до наши дни, която може да закупите, ако се интересувате от историята на квартала, в който живеете.

 

Реч при връчване на наградата „ За значим принос към българското общество“ за 2020 г. НЧ„Възраждане“

Събитието се състоя на 02.11.2021 г. в салона на читалището. Слово, с което се обосновава изборът на проф. Топалов, преглед на по-значимите му литературни произведения и позицията му за защита на българския национален интерес, произнесе председателят на читалището Росен Велчев.
изтегли от тук

Езикови курсове

uc varna 10Курсът по езикова култура в читалище „Възраждане“. Участниците  придобиват  умения за създаване и възприемане на различните текстове.

Музикална школа

Docs / SupportШколата предлага обучение по пиано, китара, цигулка и солфеж.

Народни танци за възрастни

420514 357934030967014 109919213 nКлуб „Акцент” е танцова група, в която любители танцьори изучават български народни хорà и ръченици. Всеки е добре дошъл!

Нагоре