Амбицията на читалище „Възраждане“ е да утвърди мястото си на културен и информационен център в съвременното социално-културно пространство. Основа на успешната работа е съчетаването на традицията със съвременните изисквания.

1. Библиотечна дейност-читалището разполага с библиотека с близо 18х. тома.Библиотеката е широко профилна-детска и ученическа литература и  учебни помагала,художествена литература, справочна литература и енциклопедични издания,техническа литература. Библиотечния фонд се обновява ежегодно с около 100-200 нови книги.Библиотеката разполага с компютър,скенер и копирна  машина.Свободен достъп до интернет.

2. Школи по изкуствата

2.1. Музикална школа
Музикалната школа има пет класа:
-Клас „Пиано”- музикален педагог-Нина Стоянова
-Клас „Пиано”- музикален педагог Валентин Цветанов
-Клас „Китара”-музикален педагог-Виктория Андреева
-Клас „Китара”-музикален педагог-Ангел Жеравински
-Клас „Китара”-музикален педагог Христо Нейчев
-Клас „Цигулка”-музикален педагог-Румяна Бахарова

2.2.1 Школа по изобразително изкуство
Ръководител Валентина Ялъмова

2.3.2. Детско театрално студио МЪХМАРОН - Ръководител –Ваня Лилова

През 2004 г. читалището успя да издаде ,макар и в ограничен тираж,книгата „История на Подуяне”.Тя се продава само в читалището -по време на Шопски събор –на преференциална цена
-в останалото време –на редовна цена.
Книгата е предназначена за ценители  и заинтересовани лица.В нея е разгледана историята на нашия квартал от енеолита до наши дни.Богато илюстрирана с цветни и черно бели снимки ,родови схеми ,стари карти и др.,  тя е увлекателно четиво за всеки съкварталец , а и не само за него.

2.4. Танцови школи,студия и състави
2.4.1. Детски танцов състав за народни танци „Пендари”
Ръководител-Георги Георгиев

2.4.2. Балетно студио за класически и модерен балет”Енерджи”
Ръководител-Нели Петрова

2.4.3.  Клуб за спортни и латино танци „Сириус”
Ръководител Елена Ляпева

2.5. Кино-фото клуб
Ръководител Борис Петров

3. Езикова школа
3.1. Школа по английски език за деца - Преподавател-Светлана Стоянова


4. Спортен клуб по художествена гимнастика
5. Детско театрално студио Джуниър-Ръководител  Ваня Лилова

6. Организация и провеждане на „Шопски събор”

Читалището организира и провежда ежегодно традиционния  фестивал на шопския фолклор-Шопски събор.В програмата се включват индивидуални и колективни изпълнители  на шопски танци, песни,музика и хумор.Съборът се провежда на Възнесение Господне-Спасов ден- вечерно или в съботен или неделен ден в първата десетдневка на месец юни-сутрин./Това е така заради подвижността в календара на църковния празник/

7. Музейна дейност

Читалището  разполага с етнографска сбирка.Ежегодно част от сбирката се експонира в изложба, която се открива в деня на Шопски събор и продължава да бъде отворена за посетители още 10 дни.Изложбите са тематични- облекло, бит, шопска шевица, фотоизложби за историята на Подуяне и т.н.

8. Издателска и разпространителска дейност.

9. Детски куклен театър-Ръководител Таня Гигова

10. Концертна и съпродуцентска дейност
Ежегодно  в Салона на читалището се провеждат множество концерти, театрални представления, годишни и класови продукции на всички школи и състави, в които се занимават над 180 деца, срещи и тържества. Салона и залите са отворени и  за всички външни продуценти, които искат да реализират свой проект в областта на културата , изкуствата и образованието, в полза на гражданите на квартала. Такъв например са Танцов клуб за народни танци за възрастни „Акцент”.

Реч при връчване на наградата „ За значим принос към българското общество“ за 2020 г. НЧ„Възраждане“

Събитието се състоя на 02.11.2021 г. в салона на читалището. Слово, с което се обосновава изборът на проф. Топалов, преглед на по-значимите му литературни произведения и позицията му за защита на българския национален интерес, произнесе председателят на читалището Росен Велчев.
изтегли от тук

Реч при връчване на наградата „За значим принос към българското общество“ за 2019 г.

Реч при връчване на наградата „За значим принос към българското общество“ за 2019 г., с лауреат Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски, Софийска Света Митрополия, София, 17.12.2019 г.
изтегли от тук

Реч при церемония по награждаване 27.11.2018 г.

Реч при връчване на първата награда „За значим принос към българското общество“ с лауреат Мая Манолова, омбудсман на Република България
Народно читалище „Възраждане 1928“, София, 27.11.2018 г.
изтегли от тук

mb

mb1

mb2

mb6

Езикови курсове

uc varna 10Курсът по езикова култура в читалище „Възраждане“. Участниците  придобиват  умения за създаване и възприемане на различните текстове.

Музикална школа

Docs / SupportШколата предлага обучение по пиано, китара, цигулка и солфеж.

Народни танци за възрастни

420514 357934030967014 109919213 nКлуб „Акцент” е танцова група, в която любители танцьори изучават български народни хорà и ръченици. Всеки е добре дошъл!

Нагоре