Амбицията на читалище „Възраждане“ е да утвърди мястото си на културен и информационен център в съвременното социално-културно пространство. Основа на успешната работа е съчетаването на традицията със съвременните изисквания.

 

/Правила/

1. Народно читалище „Възраждане 1928“ организира Първи конкурс по писане на съчинение на английски език за своите възпитаници, по идея и със спомоществователството на Г-н Р.Велчев-член на Настоятелството. Конкурсът не е ограничен единствено до децата, участващи в школата по английски език. Участие могат да вземат деца от всички школи.
1.а. Конкурсът цели разгръщане на потенциала на децата от читалищните школи и затвърждаване на компетенциите им по английски език.
2. Конкурсът включва избор на една от две теми – крилати фрази от английския писател и политик Уинстън Чърчил (Нобелова награда за литература) и от легендарния американски писател-фантаст от ХХ в. Робърт Хайнлайн. Съчиненията да не се отклоняват от избраната тема.

3. Обемът на съчинението е до 200 думи. Обем, по-голям от посочения, не дава предимства. Съчинения, надхвърлящи 300 думи, не се разглеждат.
4. Съчиненията следва да залагат на креативност, оригиналност, вещина в използването на чуждия език, правилни конструкции, добър стил. Употребата на идиоматични изрази е предимство.
Не се толерират нередактирани текстове с множество правописни и смислови грешки.
5. Читалището осигурява формуляр с темите и описание на условията на английски език. Формулярът е или в хартиен формат, или в електронен такъв (на предоставен имейл), като участниците пишат единствено върху него. Препоръчително е съчиненията да бъдат написани на компютър или четливо на ръка. Компонентите собствено и фамилно име и възраст се изписват собственоръчно.
6. Началото на конкурса е 22.04.2013 г., а негов край е датата 10.05.2013 г. Награждаването на призьорите ще се състои  в периода между 20 и 30 май.2013г  в големия салон на Читалището.Точната дата ще бъде обявена своевременно след края на конкурса.
7. Съчиненията се предават в Читалището – на секретаря г-н Александър Ангелов – или на електронната поща на Читалището (Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.). В първия случай датата се удостоверява от секретаря на Читалището, а във втория – от датата на постъпване в информационната система на адресата.
8. Всички съчинения от конкурса се съхраняват в Читалището.      
9. Съчиненията се разглеждат и оценяват от конкурсна комисия от филолози в състав:
    – г-жа Жулиета Александрова – председател на Читалището;
    – ас. Росен Велчев – член на Настоятелството на Читалището и на Съюза на учените в България;
    – г-жа Марина Пърпова – преподавател по английски език в Читалището.
10. За резултатите от конкурса комисията съставя протокол, съхраняван в Читалището. Решението на комисията се взема с мнозинство и не се преразглежда.
11. Призьорите в конкурса получават следните награди:
– първо място –  парична награда 50 лева –наградата е предоставена от Г-н Р.Велчев
– второ място – парична награда 30 лева
– трето място –парична награда  20 лева  
12. Всички призьори получават от Читалището грамота за постигнатото в конкурса, а резултатите се обявяват и на интернет страницата на Читалището.
13. По решение на конкурсната комисия може да бъде дадена грамота и на участник, който не е заел едно от призовите места, но е изложил оригинални идеи в съчинението си (ведно с другите условия по т. 4). Участникът получава и книга от американски автор (художествена литература/ – награда  предоставена от Г-н  Росен Велчев.
14. Естеството на наградите не може да бъде променяно.

 

Реч при връчване на наградата „ За значим принос към българското общество“ за 2020 г. НЧ„Възраждане“

Събитието се състоя на 02.11.2021 г. в салона на читалището. Слово, с което се обосновава изборът на проф. Топалов, преглед на по-значимите му литературни произведения и позицията му за защита на българския национален интерес, произнесе председателят на читалището Росен Велчев.
изтегли от тук

Реч при връчване на наградата „За значим принос към българското общество“ за 2019 г.

Реч при връчване на наградата „За значим принос към българското общество“ за 2019 г., с лауреат Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски, Софийска Света Митрополия, София, 17.12.2019 г.
изтегли от тук

Реч при церемония по награждаване 27.11.2018 г.

Реч при връчване на първата награда „За значим принос към българското общество“ с лауреат Мая Манолова, омбудсман на Република България
Народно читалище „Възраждане 1928“, София, 27.11.2018 г.
изтегли от тук

mb

mb1

mb2

mb6

Езикови курсове

uc varna 10Курсът по езикова култура в читалище „Възраждане“. Участниците  придобиват  умения за създаване и възприемане на различните текстове.

Музикална школа

Docs / SupportШколата предлага обучение по пиано, китара, цигулка и солфеж.

Народни танци за възрастни

420514 357934030967014 109919213 nКлуб „Акцент” е танцова група, в която любители танцьори изучават български народни хорà и ръченици. Всеки е добре дошъл!

Нагоре