Амбицията на читалище „Възраждане“ е да утвърди мястото си на културен и информационен център в съвременното социално-културно пространство. Основа на успешната работа е съчетаването на традицията със съвременните изисквания.


1. Народно читалище „Възраждане   1928" организира първи конкурс за есе под наслов „Литературни отражения" за възпитаниците на всички клубове или школи от читалищата в страната. Конкурсът не е възрастово ограничен.
2. Конкурсът включва избор на една от две теми - крилати фрази от творчеството на големия американски  поет Карл  Сандбърг  (1878-1967)  и  от  видния  американски писател  Скот Фицджералд (1896-1940), оставили диря в литературата.
3. Темите са следните:
3.1.  „Бъди нащрек със гордите слова.
Когато пуснеш гордите слова, е трудно да ги върнеш. Високи са ботушите им, тежки са ботушите им; гордо отминават те, не чуват твоя зов. Бъди нащрек със гордите слова." Карл Сандбърг, „ Урок от буквара"

3.2. „Никакъв  огън,  никаква сила  не  може да унищожи  онова,  което  човек  скътва  в бленуващото си сърце." Скот Фицджералд, „ Великият Гетсби "
4. Участниците излагат писмено своите оригинални размишления, позиции, които не са публикувани другаде или не са награждавани в каквито и да е други конкурси. С изпращането на есетата те се съгласяват същите да участват в конкурса, а призьорите дават съгласие работите им да бъдат публикувани на сайта на читалището.
5. Обемът на есето е до две стандартни машинописни страници, двустранно подравнени, шрифт Times New Roman. Обем, по-голям от посочения, не дава предимства. Есетата да не се отклоняват от избраната тема. Работи, надхвърлящи посочения обем, не се разглеждат.
6. Конкурсните   работи   следва   да   залагат   на   креативност,   оригиналност,   умелост   в използването на езика, вещина в стил.
Не се толерират не редактирани текстове с множество правописни, граматически, смислови грешки.
7. Всяка конкурсна работа да бъде придружена от следните данни: трите имена на автора, кратка автобиография, възраст, пощенски адрес за контакти, телефон и е-mail адрес.
8. Началото на конкурса е 07.10.2013 г., а негов край е датата 30.11.2013 г. Награждаването на призьорите ще се състои  в периода 09-12.12.2013 г.,    ч. в големия салон на читалището.Точната дата и час ще бъде обявена на сайта на читалището.
9. Работите се изпращат на електронната поща на читалището - Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или на пощенския му адрес: София 1505, ул. Подуянска 1а, Читалище „Възраждане", г-н Александър Ангелов. В първия случай датата се удостоверява от секретаря на Читалището, а във втория - от датата на пощенското клеймо.
10. Всички   есета  от   конкурса   се   съхраняват   в   читалището.   Читалището   отговаря  за съхраняването на личните данни на участниците.

11. Есетата се разглеждат и оценяват от конкурсна комисия от филолози в състав:
-    Жулиета Александрова — Председател на читалището;
-    Росен Велчев - Член на Настоятелството на читалището и на Съюза на учените в България;
-    Марина Пърпова - преподавател по английски език в читалището.
12. За резултатите от конкурса комисията съставя протокол, съхраняван в  читалището.
Решението на комисията се взема с мнозинство и не се преразглежда.
13. Призьорите в конкурса получават следните награди:
-    първо място - 100 лева;
-    второ място - 80 лева;
-    трето място - 50 лева.

14. Всички призьори получават грамота за постигнатото в конкурса, а резултатите се обявяват на интернет страницата на читалището, ведно с условията по т. 4.
15. По решение на конкурсната комисия може да бъде дадена грамота и на участник, който не е заел едно от призовите места, но е изложил оригинални идеи в есето си (ведно с другите условия по т. 6). Участникът получава и книга от значим американски автор.
16. Естеството на наградите не може да бъде променяно.
17. Конкурсът   се   организира   по   предложение   на   Росен   Велчев   и   по   решение   на настоятелството   на   читалището   и   цели   разгръщане   на   потенциала   на   участниците   в читалищните школи и затвърждаване на литературните им компетенции.
18. Наградите са осигурени от Росен Велчев и читалището.

Реч при връчване на наградата „ За значим принос към българското общество“ за 2020 г. НЧ„Възраждане“

Събитието се състоя на 02.11.2021 г. в салона на читалището. Слово, с което се обосновава изборът на проф. Топалов, преглед на по-значимите му литературни произведения и позицията му за защита на българския национален интерес, произнесе председателят на читалището Росен Велчев.
изтегли от тук

Реч при връчване на наградата „За значим принос към българското общество“ за 2019 г.

Реч при връчване на наградата „За значим принос към българското общество“ за 2019 г., с лауреат Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски, Софийска Света Митрополия, София, 17.12.2019 г.
изтегли от тук

Реч при церемония по награждаване 27.11.2018 г.

Реч при връчване на първата награда „За значим принос към българското общество“ с лауреат Мая Манолова, омбудсман на Република България
Народно читалище „Възраждане 1928“, София, 27.11.2018 г.
изтегли от тук

mb

mb1

mb2

mb6

Езикови курсове

uc varna 10Курсът по езикова култура в читалище „Възраждане“. Участниците  придобиват  умения за създаване и възприемане на различните текстове.

Музикална школа

Docs / SupportШколата предлага обучение по пиано, китара, цигулка и солфеж.

Народни танци за възрастни

420514 357934030967014 109919213 nКлуб „Акцент” е танцова група, в която любители танцьори изучават български народни хорà и ръченици. Всеки е добре дошъл!

Нагоре