Амбицията на читалище „Възраждане“ е да утвърди мястото си на културен и информационен център в съвременното социално-културно пространство. Основа на успешната работа е съчетаването на традицията със съвременните изисквания.

 

На 12.06.2014г  бе открита фотоизложба на  испанския фотограф Хосе Романов.Фотографиите са изложени в НЧ”Възраждане”-Зала Голям салон.Интересите на автора са насочени към традиционните за Испания  фламенко и корида и затова представените фотографии са от тази област.На откриването присъстваха:
Н.пр. Хосе Луис Тапия-посланник на  Кралство Испания в Република България,
Г-жа Ева Митова-Кмет на Р-н Подуяне
Г-жа Ивана Пасева-главен експерт „Галерии и музеи” в СО
Г-жа Таня Иванова-Солер- Директор на Българското училище в Барселона
Г-жа Елена Дичева –Директор на ІІ-ра испанска гимназия в София
Г-жа Жулиета Александрова –Председател на НЧ”Възраждане”
Г-жа Бойка де Ванегас-Председател на Испано-Българска Асоциация-Инициатор и организатор на изложбата.

Тържеството за откриването на изложбата бе открито от Александър Ангелов-Секретар на читалището,а Г-жа Бойка де Ванегас-  представи автора  и неговите работи.
Пред гостите говори Г-жа Ева Митова,която ги поздрави с добре дошли и  направи предложение изложбата да бъде представена и в училищата от района в рамките на културния обмен между България и Испания.
Културите на двете страни бяха представени от :
На България-Нели Андреева-  солистка на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”.Тя има множество участия  и награди в концерти ,конкурси и фестивали в целия свят.От 2013г ръководи Студиото за народно пеене НУША към читалището.На току що завършилия международен хоров конкурс Черноморски звуци в Балчик студиото бе отличено с престижната награда Бъдещето на Европа.
На Испания- Елена Полежанова –Тя създава през 2010г Flamenco Alegria - танцова школа за Фламенко .Елена черпи своите знания от едни от най-добрите в света, сред които Carmen Ledesma, David Perez, Andres Marin и други. Това е едно от малкото места в България, където се танцува автентично Фламенко (Rumbas, Tangos, Sevillanas, Alegrias, Bulerias и други).
/Виж снимки/

Реч при връчване на наградата „ За значим принос към българското общество“ за 2020 г. НЧ„Възраждане“

Събитието се състоя на 02.11.2021 г. в салона на читалището. Слово, с което се обосновава изборът на проф. Топалов, преглед на по-значимите му литературни произведения и позицията му за защита на българския национален интерес, произнесе председателят на читалището Росен Велчев.
изтегли от тук

Реч при връчване на наградата „За значим принос към българското общество“ за 2019 г.

Реч при връчване на наградата „За значим принос към българското общество“ за 2019 г., с лауреат Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски, Софийска Света Митрополия, София, 17.12.2019 г.
изтегли от тук

Реч при церемония по награждаване 27.11.2018 г.

Реч при връчване на първата награда „За значим принос към българското общество“ с лауреат Мая Манолова, омбудсман на Република България
Народно читалище „Възраждане 1928“, София, 27.11.2018 г.
изтегли от тук

mb

mb1

mb2

mb6

Езикови курсове

uc varna 10Курсът по езикова култура в читалище „Възраждане“. Участниците  придобиват  умения за създаване и възприемане на различните текстове.

Музикална школа

Docs / SupportШколата предлага обучение по пиано, китара, цигулка и солфеж.

Народни танци за възрастни

420514 357934030967014 109919213 nКлуб „Акцент” е танцова група, в която любители танцьори изучават български народни хорà и ръченици. Всеки е добре дошъл!

Нагоре