Амбицията на читалище „Възраждане“ е да утвърди мястото си на културен и информационен център в съвременното социално-културно пространство. Основа на успешната работа е съчетаването на традицията със съвременните изисквания.

90g
На 07.06.2018г се състоя тържеството  на  НЧ”Възраждане 1928” за неговата 90-та годишнина.Главната част на тържеството бе церемонията по награждаването на изявени личности от сферата на културата и изкуството за техните заслуги към НЧ”Възраждане „ ,в подкрепа на неговата дейност и развитие като културна институция.Присъстваха колеги от други столични читалища-НЧ”Витоша”-представено от председателя Нестор Несторов, НЧ”Светлина” ,представено от секретаря Марияна Панкова, НЧ”Ст.Караджа, представено от председателя  В.Петров, Председателя на СНЧ Николай Дойнов,народния представител от Подуяне Димитър Данчев, авторите на книгата „История на Подуяне” , директорите на училища и детски градини от района- на 143-то СУ- И.Дойчинова, на 42-ро ОУ  Ф.Лазарова, на 148 ЦДГ М.Янкова и много други приятели на читалището.Покани бяха изпратени до Министъра на културата Б.Банов, Кмета на София Й.Фандъкова,общински  съветници, Кмета на Подуяне Е.Митова,но поради служебна заетост не успяха да присъстват.


Тържеството бе открито и водено от председателя на читалището Росен Велчев, който произнесе слово юбилейно за читалището, неговата история и роля в културния живот на София.Бяха връчени награди на определените от Настоятелството лица :
На Столична община
за принос в развитието на читалищното дело
На Ева Митова-Кмет на Р-н Подуяне
за приноса и в развитието на читалищата от Подуяне
На Красимира Колдамова
За създаването на балетно студио и развитието на
балетното изкуство в НЧ „Възраждане 1928”
На Елена Игнатова
За създаването на балетно студио и развитието на
балетното изкуство в НЧ „Възраждане 1928”
На Георги Нешев
за написването на раздел от книгата „История на Подуяне”
На Милен Куманов
за написването на раздел от книгата „История на Подуяне”
На Кунка Григорова
за написването на раздел от книгата „История на Подуяне”

На Анна Спасова-Млъчкова-посмъртно
за написването на раздел от книгата „История на Подуяне”
На Николина Нейкова
за написването на раздел от книгата „История на Подуяне”
 На Трайчо Велчев-посмъртно
За издаването на книгата „История на Подуяне”
На Жулиета Александрова-посмъртно
За всеобхватен принос, като председател,  в развитието
на НЧ „Възраждане1928”
На Ирена Дойчинова – Директор на 143-то ОУ „Г.Бенковски”
За дългогодишна и ползотворна съвместна дейност
На Фиданка Лазарова –Директор на  42-ро  ОУ „Х.Димитър”
За дългогодишна и ползотворна съвместна дейност
На Марияна Янкова- Директор на  148 ДГ „Слънце”
За дългогодишна и ползотворна съвместна дейност
На Александър Ангелов-Председател на читалището 1991-1993г и Секретар  от 1993г.
За цялостен принос в дейността и развитието на НЧ „Възраждане1928”
Бяха връчени и наградите на името на Слава и Трайчо Велчеви за най-добър учител и най добър ученик за 2017/2018 учебна година. Лауреати станаха Нина Стоянова –музикален педагог –пиано и Надежда Николова ученичка от Студиото за класически и модерен балет.
Всички наградени изказаха своята благодарност към  читалището за оказаното им внимание  и жест на признание за тяхната  работа.
Изказване направиха : Н.Дойнов-председател на СНЧ,който говори за историческия момент от развитието на страната и ролята на читалищата,както Д.Данчев-народен представител от  Подуяне,който поздрави всички работещи в читалището за 90г юбилей и пожела успешна и ползотворна работа. Поздравителни адреси и юбилейни подаръци бяха връчени от НЧ”Витоша”- лицето на председателя Н.Несторов и НЧ”Светлина „ в лицето на секретаря М.Панкова.
Бе направена и обща снимка на всички присъстващи.

Реч при връчване на наградата „За значим принос към българското общество“ за 2019 г.

Реч при връчване на наградата „За значим принос към българското общество“ за 2019 г., с лауреат Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски, Софийска Света Митрополия, София, 17.12.2019 г.
изтегли от тук

Реч при церемония по награждаване 27.11.2018 г.

Реч при връчване на първата награда „За значим принос към българското общество“ с лауреат Мая Манолова, омбудсман на Република България
Народно читалище „Възраждане 1928“, София, 27.11.2018 г.
изтегли от тук

mb

mb1

mb2

mb6

Езикови курсове

uc varna 10Курсът по езикова култура в читалище „Възраждане“. Участниците  придобиват  умения за създаване и възприемане на различните текстове.

Музикална школа

Docs / SupportШколата предлага обучение по пиано, китара, цигулка и солфеж.

Народни танци за възрастни

420514 357934030967014 109919213 nКлуб „Акцент” е танцова група, в която любители танцьори изучават български народни хорà и ръченици. Всеки е добре дошъл!

Отиди най-горе