Амбицията на читалище „Възраждане“ е да утвърди мястото си на културен и информационен център в съвременното социално-културно пространство. Основа на успешната работа е съчетаването на традицията със съвременните изисквания.

избран от Настоятелството на НЧ „Възраждане1928”– София, за носител на наградата за 2020 г. За активната му дългогодишна позиция за защита на българските национални интереси и защита на историческата истина в работата на Съвместната експертна комисия по историческите и образователни въпроси по повод изпълнението на договора между Република България и Република Северна Македония и във връзка с книгата му „ Софийски истории”.

   Събитието се състоя на 02.11.2021 г. в салона на читалището, като всички присъстващи притежаваха „зелен сертификат”. Присъстваха и взеха участие: Росен Велчев – председател на Настоятелството, членовете на Настоятелството – Цветанка Дамянова, Мария Вигенина, Александър Ангелов – секретар, който прочете решението на Настоятелството за определяне на проф. Кирил Топалов за лауреат на наградата и мотивите за това решение, директорът на 148 ДГ „Слънце” – Марияна Янкова, читалищни членове, както и поканени от проф. Топалов – проф. И. Младенов, проф. Александър Пумпалов, който направи музикален поздрав към проф. Топалов и всички присъстващи, г-жа Анжела Димчева – член на Съюза на българските писатели и Пен клуб-България, която запозна присъстващите с книгата на проф. Топалов – „Софийски истории”.

В залата бяха и съпругата на проф. Топалов – г-жа Веска Топалова – и неговата дъщеря – Ана Топалова.

     Слово, с което се обосновава изборът на проф. Топалов, преглед на по-значимите му литературни произведения и позицията му за защита на българския национален интерес, произнесе председателят на читалището Росен Велчев. След това бе връчена и самата награда.

От своя страна проф. Топалов благодари за наградата  и посочи трайната си връзка с читалищното дело още от младите си години. Той говори за работата в Съвместната експертна комисия по историческите и образователни въпроси по повод изпълнението на договора между Република България и Република Северна Македония, за отношенията между участниците в нея, за интересни случаи от своята дипломатическа работа като посланик на България, както и за книгата си „Софийски истории”.

След това проф. К. Топалов даде автографи на всички желаещи да притежават екземпляр от книгата.


Слово на председателя на читалището Росен Велчев (изтегли от ТУК)
Към фото-галерията (ТУК)

 

 

 

Реч при връчване на наградата „ За значим принос към българското общество“ за 2020 г. НЧ„Възраждане“

Събитието се състоя на 02.11.2021 г. в салона на читалището. Слово, с което се обосновава изборът на проф. Топалов, преглед на по-значимите му литературни произведения и позицията му за защита на българския национален интерес, произнесе председателят на читалището Росен Велчев.
изтегли от тук

Реч при връчване на наградата „За значим принос към българското общество“ за 2019 г.

Реч при връчване на наградата „За значим принос към българското общество“ за 2019 г., с лауреат Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски, Софийска Света Митрополия, София, 17.12.2019 г.
изтегли от тук

Реч при церемония по награждаване 27.11.2018 г.

Реч при връчване на първата награда „За значим принос към българското общество“ с лауреат Мая Манолова, омбудсман на Република България
Народно читалище „Възраждане 1928“, София, 27.11.2018 г.
изтегли от тук

mb

mb1

mb2

mb6

Езикови курсове

uc varna 10Курсът по езикова култура в читалище „Възраждане“. Участниците  придобиват  умения за създаване и възприемане на различните текстове.

Музикална школа

Docs / SupportШколата предлага обучение по пиано, китара, цигулка и солфеж.

Народни танци за възрастни

420514 357934030967014 109919213 nКлуб „Акцент” е танцова група, в която любители танцьори изучават български народни хорà и ръченици. Всеки е добре дошъл!

Нагоре